Behandeling met lachgas voor iedereen die bang is voor de tandarts
Als tandartspraktijk bieden we lachgasbehandelingen aan voor patiënten die angst of nervositeit ervaren tijdens tandheelkundige ingrepen. Lachgas, ook wel bekend als inhalatiemengsel of kalmerend gas, is een mengsel van stikstof en zuurstof dat via een masker wordt toegediend en wordt ingeademd door de patiënt. Deze behandeling is voor iedereen, jong en oud die bang is voor de tandarts.
Wat doet lachgas?
Al lang is bekend dat lachgas mensen ontspant, “vrolijk maakt”. Niet voor niets heet het “lach-gas”. Heel vroeger werd lachgas gebruikt om mensen onder narcose te brengen. Dat gebeurt nu niet meer. Mensen krijgen nu lachgas bij de tandarts om te kalmeren. Met lachgas ben je wel gewoon “wakker” (je valt dus niet in slaap zoals bij narcose), maar het geeft je een prettig en ontspannen gevoel. Als je bang bent voor de tandarts neemt het gevoel van angst af. Je voelt je rustiger. Je maakt je minder druk over dingen die je misschien lastig vindt te begrijpen. Of als je spieren niet altijd doen wat je wilt, helpt lachgas je ze meer ontspannen. Je kunt dan gemakkelijker en wat langer je mond openhouden en je hoeft je geen zorgen te maken.
Lachgas heeft dus een kalmerend effect en kan helpen om gevoelens van angst en stress te verminderen. Het werkt snel en het zorgt ervoor dat de patiënt zich ontspannen en comfortabel voelt tijdens de behandeling. Het bewustzijn en de alertheid van de patiënt worden behouden, waardoor ze kunnen communiceren en samenwerken met de tandarts.
Digitaal afspraak maken
U kunt bij ons eenvoudig online een afspraak maken voor een halfjaarlijks consult- en/of controle afspraak. Ook kunt u hier uw consult- en/of controle afspraak verzetten. Behandelafspraken kunnen alleen telefonisch worden verzet.
Wie gebruikt lachgas?
In landen als de Verenigde Staten, Engeland, Denemarken en Zweden wordt deze vorm van kalmering (een ander woord is sedatie) veel toegepast, ook bij behandeling aan huis. In Nederland mogen tandartsen en mondhygiënisten na een speciale training hiermee werken.
Is lachgas veilig?
Het gebruik van lachgas bij de tandarts is veilig en effectief. Het heeft een korte werkingsduur. Zodra de behandeling is voltooid, wordt de toediening van lachgas gestopt en verdwijnen de effecten snel. Dit stelt de patiënt in staat om na de behandeling weer normale activiteiten te hervatten zonder bijwerkingen. Het is ongevaarlijk voor de gezondheid maar ben je zwanger, dan kunt je de eerste drie maanden van de zwangerschap beter geen lachgas-sedatie ondergaan.
Hoe werkt het?
Het inademen van lachgas doe je door een neuskapje, altijd samen met zuurstof (hoe dat gaat, lees je verderop). Lachgas maakt je wat kalmer en rustiger. En als je ontspannen bent, voel je nauwelijks pijntjes en ongemakken. Zo is het ook met lachgas, je merkt dan minder dat iets pijn zou doen. Bij bepaalde behandelingen is een plaatselijke verdoving toch ook nog nodig. Maar gelukkig zorgt lachgas ervoor dat je de verdovingsprik heel goed kunt verdragen. Met deze kalmering merk je het ook niet als je wat langer in de tandartsstoel ligt: je voelt je lekker loom en doezelig en voor je het weet is de behandeling achter de rug.
Het gebruik van lachgas kan nuttig zijn bij verschillende tandheelkundige ingrepen, zoals het plaatsen van vullingen, wortelkanalen, extracties of het uitvoeren van langere procedures.
Voor wie is lachgas geschikt?
Kalmering met lachgas werkt goed voor iedereen die last heeft van angst; kinderen, jongeren en volwassenen. Je moet wel kunnen begrijpen waarom je door een neuskapje moet blijven ademen en hoe je dat moet doen. Daarom is de methode niet geschikt voor peuters en kleuters. Kinderen vanaf vijf of zes jaar oud kun je dat goed uitleggen, zodat ze snappen hoe het werkt. Ook is het uitermate geschikt bij een extreme kokhalreflex of spasmen.
Het is belangrijk op te merken dat niet alle patiënten in aanmerking komen voor lachgasbehandeling en dat het altijd in overleg met de tandarts wordt bepaald of het geschikt is voor uw specifieke situatie.
Gezondheidsproblemen
Bij bijvoorbeeld een (lichte) astmatische aandoening of een (licht) verhoogde bloeddruk kan kalmering met lachgas geen kwaad. Gebruik je medicijnen en/of zijn er problemen met de gezondheid, dan bespreekt de tandarts met je of hij lachgas veilig kan toepassen of dat het beter is om het niet te doen. Flink verkouden? Bij een fikse neusverkoudheid kan de behandeling niet doorgaan. Je ademt lachgas (samen met zuurstof) de hele behandeling door de neus (door een kapje) in. Dat lukt niet goed als je flink verkouden bent en dan kan lachgas zijn werk niet doen. Neem in dat geval alsjeblieft tijdig contact op om de behandelafspraak af te zeggen. We kunnen dan iemand anders in jouw plaats behandelen.
Eerst oefenen
Eerst bekijk je samen met de tandarts het lachgasapparaat. Je kunt dan zien hoe het werkt. Het is ook mogelijk de eerste keer alleen te oefenen. Voor de echte afspraak kom je dan nog een keertje terug. Bij het oefenen krijg je eerst alleen het neuskapje op je neus. De volgende stap is dan het inademen van de zuurstof. Als laatste krijg je ook wat lachgas erbij. In het begin is het wat vreemd en onwennig, maar al na een paar minuten krijg je een aangenaam, warm, ontspannen en wat zweverig gevoel.
Even niet praten
Lachgas werkt alleen als je het de hele tijd door de neus inademt. De tandarts zal je daarom vragen om niet te praten, want dan adem je meteen de lachgas door de mond uit en werkt het niet! Na een beetje oefenen lukt het je zeker goed om tegelijkertijd je mond open te houden en door je neus te (blijven) ademen.
Na de behandeling
Als we stoppen met het lachgas (je krijgt dan nog wel even zuurstof), verdwijnt binnen enkele minuten het lome, beetje slaperige gevoel. Na ongeveer vier minuten mag het neuskapje af en voelen de spieren weer “gewoon” aan en is het zweverige gevoel in je hoofd verdwenen.
Andere manieren
Het komt wel voor dat iemand het een onprettig gevoel blijft vinden. Dan bekijken we gewoon of er een andere manier is om je te behandelen. We praten daar eerst met je over.
Lachgassedatie: veilig en dichtbij
Kalmering met lachgas werkt snel en is altijd in de buurt. Je hoeft er niet voor naar een medisch specialist en een goed opgeleid team van tandarts, mondhygiëniste en tandartsassistente kan veilig de noodzakelijke behandelingen uitvoeren.
Meer weten over lachgas bij de tandarts?
Ons doel is om ervoor te zorgen dat elke patiënt zich comfortabel en ontspannen voelt tijdens tandheelkundige behandelingen. Als u angst of nervositeit ervaart, kunt u met ons bespreken of een lachgasbehandeling een geschikte optie voor u is. Ons team staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden bij het vinden van de beste aanpak voor uw tandheelkundige zorg.
Wil je meer weten over de behandeling met lachgas? Vraag dan je tandarts en bekijk het bijgaande filmpje!