Algemene tandheelkunde
Bij ons kunt u terecht voor algemene tandheelkunde. Dit is het planmatig verhelpen van klachten en het aanbieden van periodieke controles van het gebit. Onder algemene tandheelkunde verstaan we: preventieve tandheelkunde, restauratieve tandheelkunde, pijnbehandeling, kroon- en brugwerk en het aanmeten en maken van protheses.
Periodieke gebitscontrole
Om uw gebit in een uitstekende staat te houden, is het belangrijk om periodiek langs te komen voor gebitcontroles. Tijdens de (half)jaarlijkse gebitscontrole beoordelen wij uw gebit op de volgende punten:
- Esthetiek en functionaliteit van uw gebit
- Tandsteen
- Mondhygiëne
- Tandbederf/gaatjes
- Ontstekingen aan de tandwortel
- Tandvleesproblemen
Digitaal afspraak maken
U kunt bij ons eenvoudig online een afspraak maken voor een halfjaarlijks consult- en/of controle afspraak. Ook kunt u hier uw consult- en/of controle afspraak verzetten. Behandelafspraken kunnen alleen telefonisch worden verzet.
Tandvleesproblemen
Veel mensen hebben last van pijn en bloedend tandvlees bij het poetsen. Tandvlees waaraan niets mankeert is sterk, soepel en lichtroze van kleur en bloedt niet. Gezond tandvlees is de basis voor een goed gebit. Tandvlees bedekt het kaakbot wat er voor zorgt dat de tanden en kiezen op de goede plek blijven zitten. Daarnaast gaat tandvlees infecties tegen. Het bedekt het kaakbot, de tanden en kiezen. Daardoor vermindert de kans op tandvleesinfecties en tandbederf.
Wanneer de gezondheid van uw tandvlees tekortschiet, ontstaan er tandvleesklachten en tandvleesproblemen. U herkent ze aan (één of meer van) de volgende symptomen:
- Tandvlees is gevoelig, rood en voelt pijnlijk aan
- U heeft tand- en kiespijn
- Er vindt zwelling, terugtrekking en bloeding van het tandvlees plaats
- U heeft gezwollen lymfeklieren in de hals
- U heeft een opgezwollen kaak of gezicht
Tandvleesproblemen voorkomen:
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Om tandvleesproblemen te voorkomen is een goede mondhygiëne van belang. De veroorzaker van ontstoken tandvlees is in de meeste gevallen tandplak. Het is dus van belang om zelf uw mond goed schoon te houden, maar ook (half)jaarlijks naar de tandarts te gaan.

Plaatsen van kronen & bruggen
Wanneer er teveel tandweefsel verloren is gegaan en er onvoldoende houvast voor een vulling is, kunt u kiezen voor het plaatsen van een kroon. Een kroon is een beschermkapje, gemaakt van porselein of metaal, dat over de geslepen tand wordt vastgelijmd. Door het natuurlijk ogende materiaal krijgt de kroon dezelfde kleur als uw eigen tanden waardoor dit niet opvalt.
Om een kroon of brug te kunnen vervaardigen, dienen wij eerst alle details van uw gebit te hebben. Waar u vroeger moest happen, maken wij tegenwoordig gebruik van een mondscanner om digitale afdrukken van kronen en bruggen te maken. Tijdens het scannen worden er 3D beelden gemaakt van uw gebit, die vervolgens digitaal worden verwerkt tot een precisie model. Met dit systeem hoeft u niet te happen en kan de kroon dezelfde dag nog worden vastgezet.
Indien u één of meerdere tanden of kiezen mist, kunnen wij een brug plaatsen om deze open ruimtes te vervangen. Een brug wordt altijd verankerd aan aangrenzende, natuurlijke tanden. Het omspant dus de lege ruimte waar normaalgesproken uw tand of kies zou moeten zitten. Ook bij een brug gebruiken wij natuurlijk ogende materialen zodat de brug dezelfde kleur krijgt als uw natuurlijke tanden.
Trekken van tand of kies
Als een tand of kies erg beschadigd is, erg scheef zit of geen houvast meer heeft in het kaakbot, kan het nodig zijn om deze te trekken. U krijgt een plaatselijke verdoving voor het gebied rond de tand/kies of een hele kaak. Dan wordt met instrumenten de tand of kies voorzichtig losgewrikt en getrokken. De wond wordt gehecht met hechtgaren, dat vanzelf verdwijnt. Als u pijn voelt nadat de verdoving is uitgewerkt, kunt u een paracetamol nemen. Na de behandeling kunt u eventueel last krijgen van wat koorts, enige zwelling, nabloeding of een ontsteking. Overleg met uw tandarts wat u dan moet doen. Let op: als u antistollingsmiddelen gebruikt of hartklachten heeft, zijn er extra voorzorgsmaatregelen nodig voor het trekken van tanden of kiezen! Meld dit dan ook voorafgaand aan de behandeling.
Overige behandelingen
Naast algemene tandheelkunde kunt u bij ons ook terecht voor specialistische tandzorg. Samen met collega tandartsen geven wij ook de volgende behandelingen: kindertandheelkunde, implantologie & orthodontie.