(0527) 612 119 receptie@kg-tandartsen.nl
Implantologie

Implantologie

 

Bij het ontbreken van geschikte eigen tanden of kiezen  kan er een kunstmatige wortel of tand worden vastgemaakt in de kaak: een implantaat. Een implantaat kan zowel een kies alsook een voortand vervangen. Door het gebruik van implantaten kunnen problemen als niet goed kunnen eten, drinken, praten en lachen opgelost worden.

Met een goed functionerend gebit en stralende lacht loopt u weer bij ons uit de praktijk.

Wat is implantologie?

Implantologie is een gespecialiseerd vakgebied binnen de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het plaatsen en onderhouden van tandheelkundige implantaten. Een tandheelkundig implantaat is een kunstmatige tandwortel die in het kaakbot wordt geplaatst om een ontbrekende tand of meerdere tanden te vervangen. Het implantaat fungeert als een stevige basis voor het bevestigen van een kroon, brug of prothese/gebit.

Wat zijn implantaten?

Een implantaat is te  vergelijken met een soort titanium kunstwortel. Deze kunstwortel wordt als een schroefje in het kaakbot geplaatst op de plek waar normaal gesproken uw eigen, natuurlijke wortel zou moeten zitten. Het titanium implantaat bestaat uit lichaamsvriendelijk materiaal, wordt zelden afgestoten en groeit in korte tijd stevig vast in het kaakbot.

Een implantaat heeft een doorsnede van zo’n 4 millimeter en is 10 tot 16 millimeter lang. De plaatsing van het implantaat in de kaak gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of een klikgebit.

Wat is de werkwijze?

Het plaatsen van een tandheelkundig implantaat wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving. De implantoloog maakt een kleine incisie in het tandvlees en plaatst het implantaat stevig in het kaakbot. Na het plaatsen van het implantaat zal er een genezingsperiode volgen, waarin het implantaat zich in het bot zal verankeren en osseointegratie zal plaatsvinden. Dit is het proces waarbij het bot zich hecht aan het oppervlak van het implantaat, wat zorgt voor stabiliteit en duurzaamheid.
Na de genezingsperiode wordt er een verbindingselement, ook wel een abutment genoemd, op het implantaat geplaatst. Het abutment fungeert als een connector tussen het implantaat en de definitieve restauratie, zoals een kroon, brug of prothese. Ten slotte wordt de definitieve restauratie op maat gemaakt en op het abutment geplaatst, waardoor uw glimlach wordt hersteld.

Implantologie biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele tandheelkundige restauraties. Tandheelkundige implantaten bieden een stabiele en duurzame oplossing die het uiterlijk, de functionaliteit en het comfort van uw gebit verbetert. Ze kunnen helpen bij het herstellen van het vermogen om te kauwen, de spraak te verbeteren en het zelfvertrouwen te herstellen door het herstellen van een complete glimlach.

Het is belangrijk op te merken dat implantologie een gespecialiseerd vakgebied is en dat niet alle tandartspraktijken implantologische behandelingen aanbieden. Het is raadzaam om een ervaren implantoloog te raadplegen voor een grondige evaluatie en om de mogelijkheden van implantologie in uw specifieke geval te bespreken.

Wij hopen dat dit een nuttige introductie was op het gebied van implantologie. Als u nog specifieke vragen heeft, staan wij klaar om u verder te helpen.

Kunstgebit

Als te veel tanden ontbreken of niet te herstellen zijn, is een kunstgebit soms de enige oplossing. Er zijn twee veel voorkomende vormen: de immediaatprothese en de overkappingsprothese. Voor de immediaatprothese wordt eerst een kunstgebit gemaakt, dat zoveel mogelijk op uw gebit van vroeger lijkt. Er worden afdrukken van uw gebit gemaakt en er wordt naar de kleur gekeken. Als het gebit klaar is, worden uw tanden en kiezen getrokken. Dan wordt het gebit meteen in de mond geplaatst, zodat het als een soort verband meehelpt met de wondgenezing.

Als de wortels van sommige tanden of kiezen nog goed genoeg zijn, kunnen ze als steun voor het kunstgebit dienen. Dan wordt een overkappingsprothese gemaakt. Die zit steviger en uw mond blijft in betere conditie. Een goede mondhygiëne blijft van essentieel belang.

Als er nog veel tanden goed zijn, kunnen de ontbrekende tanden worden aangevuld met een plaatje of een frame. Een plaatje is van kunsthars en zit relatief los in de mond. Een frame is van metaal en zit met haakjes (ankertjes) vast aan uw eigen tanden.

Als u net uw kunstgebit heeft gekregen, zult u de eerste dagen pijn voelen. Toch moet u het gebit inhouden voor een goede genezing. Later kan de tandarts aanpassingen aan het gebit doen om de pasvorm te verbeteren. Kies de eerste dagen voor zacht voedsel, zodat u kunt wennen met eten. U zult in het begin ook moeten oefenen om te spreken met een kunstgebit. Net als gewone tanden moet een kunstgebit goed worden schoongehouden. Gebruikt u hiervoor een protheseborstel, water en tandpasta.

Overige tandzorg behandelingen

Naast implantologie, kunt u bij ons ook terecht voor andere tandzorg. Samen met collega tandartsen geven wij ook op verwijzing  de volgende behandelingen: algemene tandheelkunde, orthodontie en kindertandheelkunde.

×

Hoe kunnen wij u helpen?

× Hulp nodig?